Monday, June 28, 2010

Harta yang bertimbun boleh menyebabkan lima perkara


Dari Sufian as-sauri:
"Tiada terkumpul harta disisi seseorang pada zaman ini melainkan timbul didalam dirinya lima perkara ini" :-




1) Panjang angan-angannya

2) Sentiasa tamak ( tidak pernah cukup dengan yang sedikit )

3) Sangat kedekut ( bakhil )

4) Berkurang waraknya ( tidak pernah merasakan dirinya adalah seorang hamba kepada Allah s.w.t & makin cintakan dunia )

5) Lupa kepada akhirat ( makin jauh dari rahmat Allah & membenci akan nasihat/peringatan )

Renungkanlah,moga dengan sedikit peringatan ini dapat meningkatkan lagi taqwa kita pada allah s.w.t

Wallahu’alam..

Friday, June 25, 2010

Perasaan..(sekadar bercerita)

Assalamualaikum..

Tidak tahu kenapa tergerak hati untuk menulis. Mungkin kerana ingin meluahkan tetapi tidak tahu kepada siapa. Mungkin agak janggal apabila sebelum ini blog saya lebih bercerita dan berkongsi sama ada nasihat, motivasi ataupun ayat-ayat Al-Qur'an. Cuma mungkin pada kali ini hati tergerak untuk lebih umumkan blog saya ini.

Tidak terniat dihati untuk mengadu domba ataupun menagih simpati, cuma saya merasakan cara ini baik bagi memotivasikan diri juga mengalihkan perasaan yang sedang dialami.

Masalah. Kerunsingan. Murung. Kecewa dan bermacam lagi perasaan, adalah kurniaan ALLAH terhadap kita. Setiap kali perasaan-perasaan itu datang tidak kira satu-satunya sahaja mahupun secara sekaligus bercampur-baur dan ianya tentu akan dipamerkan dengan pelbagai ragam manusia. Sesetengah mungkin mampu mengawal dan ada diantara mungkin tidak dapat membendung emosi yang bergelumang diruangan hati dan perasaan.

Persoalannya, apakah perlu kita terus merasakan begitu dan apakah kesan kepada diri.
Terkadang ramai diantara kita sedar dan akui akan perasaan itu, tetapi kita masih tetap tidak mampu untuk mengatasinya. Mungkin kerana terlalu memikirkannya atau mungkin merasakan sesuatu perasaan yang dialami tersebut begitu penting dalam hidup.

Terkadang juga kita terfikir, adakah apa yang kita rasa tidak penting bagi orang lain. Sebagai contoh, apakah perasaan kita tidak penting bagi orang yang kita sayang?
Adakah dia ambil peduli? Dan adakah dia memiliki perasaan yang sama terhadap kita?
Dan semua perkara ini menimbulkan satu lagi persoalan yang penting.
Adakah berbaloi kita merasakan perasaan begitu terhadap dia sedangkan dia tidak mengendahkannya?
Tidak kiralah perasaan marah, cemburu atau apapun tetapi adakah kita layak untuk terus merasakan perasaan tersebut?

Mungkin pembaca sedikit jelas akan apakah perasaan yang saya alami buat masa sekarang. Mungkin ada yang dapat membaca apa yang cuba saya sampaikan.
Niat saya cuma untuk tahu, apakah perasaan ini benar-benar dikatakan CINTA?
atau CEMBURU semata-mata.

Semua dari kita ada pelbagai cara dan kaedah mengatasi masalah.
Saya cuma berniat untuk mengatasi perasaan saya sendiri.
Sungguh benar menyintai itu bukan mudah.
Dan bersifat matang dalam percintaan itu adalah satu perkara yang mencabar keperibadian.
Dan setiap dari pasangan yang bercinta, sering kali akan diuji.
Dan setiap ujian yang datang itulah yang kadang dapat membongkar peribadi sebenar seseorang.
Sebab itulah kadang orang-orang tua sering berpesan bahawa kesetiaan seseorang terletak pada masa. Kedua pada sabarnya. Ketiga pada tutur bahasanya adakah ia datang dari hati. Dan keempat pada perilaku juga perbuatannya.

Memang bukan mudah untuk mengetahui akan perasaan seseorang, kerana kadang apa yang diucapkan dibibir bukanlah seperti dihati.
Ada juga sesetengah yang mengambil ucapan adalah datang dari hati.
Semua itu berbeza-beza.

Kehendak ALLAH begitu besar kekayaan dan kebijaksanaanya.
Seperti saya terkadang terlalu lemah melaluinya.
Kadang kita llupa pada DIA bahawa semua ini juga ujian dari DIA.
Untuk apa dan apa hikmahnya kadang kita terlupa dan lalai kerana terlalu melayan perasaan. Alasannya, kerana sudah terlalu sayang. Paling tidak pun, kerana segala harapan telah diberikan.
Bukan mempersoalkan apakah ianya berbaloi, tetapi adakah ada ruang dan kekuatan untuk kita berdiri dan mempercayai diri sendiri semula andai kita terjatuh?
Kepada ALLAH jugalah kita cuba kembali. Dan kepada DIA jugalah kita cuba mengharap agar segalanya dapat kita atasi.
Moga ALLAH s.w.t memberikan kekuatan.

Maaf andai posting kali ini bagaikan tidak menentu dan jelas menggambarkan kecelaruan. Sekadar meluahkan perasaan walaupun tidak segalanya dapat diungkapkan. Kerana masih ada tutur yang perlu dijaga dan hati yang perlu dipelihara.

Yang baik datang dari DIA dan yang lemah dari diri ini yang kekurangan. Namun semuanya adalah rencanaNYA. Kita cuma mampu berusaha sebaik mungkin sebagai hambaNYA..
Wallahu'alam..

Tuesday, June 22, 2010

7 Perkara Yang Membuatkan Anda Bermotivasi Diwaktu Pagi

Perkara terbaik yang Anda patut lakukan di waktu pagi, adalah :
1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bersyukurlah sebab Anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, Anda masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.


2. Tekad Bermotivasi.
Pasang niat dalam hati yang Anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua.
Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang Anda dari bermotivasi sepanjang hari.



3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni.
Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga Anda ia mudah turun. Kesannya, Anda jadi tak bersemangat, lemah longlai dan lemas.Kalau tidak pon rajin2lah baca buku motivasi kira menggalakan budaya membacalah jugak tu.



4. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah.
Bila anda mula “punch card” nak masuk kerja, baca Bismillah, moga Anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat Anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ‘cas betri’ saja.
Andai kata Anda seorang pelajar, start nak masuk kelas, duduk di kerusi Anda dan start nak bukak buku, mulakan semuanya dengan Bismillah. Moga apa jua yang Anda lakukan mendapat keberkatan.
Masuk aje kelas, pasang niat Anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, Anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang!



5. Set Target Kemajuan Diri Sendiri
Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak?
Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi.
Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja.
Mulai hari ini, ubah sikap Anda. Set target apa yang Anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari.
Andai Anda seorang pelajar, set target berapa bab yang Anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang Anda nak baca dalam minggu ni, berapa soklan Anda nak tanya dengan lecturer Anda nanti.
Andai Anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang Anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang Anda nak dapat hasil dari bisnes Anda. Set juga apa yang Anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes Anda.
Andai Anda seorang pekerja, set berapa tugas yang Anda nak siapkan dan set limit masa untuk Anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.



6. Lihat Warna Cerah
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea.
Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh!
Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood Anda menjadi positif.



7. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang.
Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya.
Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, Anda jadi orang yang tak bersemangat langsung.
Lebih teruk, Anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.
Anda mesti berubah untuk kemajuan diri.


Berani Berubah Untuk Kecemerlangan Hidup!
Oyeahh…!!! (^___~)V

Monday, June 21, 2010

Assalamualaikum dan salam persahabatan

Selawat dan salam keatas junjungan Baginda Rasulullah dan semua ahli keluarga Baginda dan tidak lupa semua mukmin dan mukminat yang dikasihi kerana ALLAH..

Rasanya sudah sekian masa saya tidak buat posting baru untuk blog saya..
Mungkin ada diantara rakan2 yang setia dan sudi melawat blog saya tertanya-tanya kenapa saya kini jarang berblogging..

Alhamdulillah kini saya telah menghabiskan pengajian saya diperingkat ijazah dan kini sedang menjalankan latihan Industri selama dua bulan sehingga pertengahn julai ini.
Mohon rakan2 mendoakan saya sehingga hari keramat saya pada 10-10-10 dan terus selamat dan berjaya dekemudian hari..
Doa saya juga buat semua rakan2 blogging juga Facebook saya..

Insyaallah ada kudrat dan masa yang diizinkan, saya akn cuba untuk berkongsi seberapa banyak input, info juga perkongsian semampu dan selayak diri yang daif ini..

Moga kita semua memperoleh kabaikkan dan rahmat dari Ilmu yang ALLAHswt curahkan tanpa keterbatasan perolehan ilmu sekiranya kira terus berusaha seikhlas mungkin keranaNYA, insyaallah..

Sebarang pandangan, idea mahupun kritikan adalah amat saya alu-alukan kerana sudah pasti manusia biasa seperti biasa akan mlakukan kesalahan samada dalam sedar mahupun tidak..

Akhir kata walhal pemula bicara blogger salam kata penuh bermakna..
Selamat Berblogging
(^__^)~<3

inMemory